Гігантські панди більше не вважаються зникаючим видом: популяція зросла на 17%

Світ

Гігантські панди офіційно перевели зі статусу «зникаючий вид» до категорії «вразливий вид» у Глобальному списку видів, що перебувають під загрозою зникнення.

Про це повідомив Всесвітній фонд дикої природи (WWF).

Таке рішення ухвалили після того, як чисельність панд у дикій природі зросла на 17% за останнє десятиліття. За даними дослідження 2014 року, у природному середовищі мешкають 1864 панди, тоді як у 1980-х роках їх було лише 1114.

Після понад 30 років поступового відновлення популяції Міжнародний союз охорони природи (IUCN) змінив охоронний статус виду у Червоній книзі.

У WWF зазначають, що це рішення стало результатом багаторічної співпраці китайського уряду, місцевих громад, працівників заповідників та природоохоронних організацій. Водночас у фонді наголошують, що довгострокова безпека виду все ще не гарантована.

WWF співпрацює з Китаєм із 1981 року, зосереджуючись на створенні мережі заповідників і природних коридорів, а також на зменшенні впливу людської діяльності на бамбукові ліси.

Наразі в Китаї діють 67 заповідників, які охороняють майже дві третини всіх диких панд та значні площі гірських бамбукових лісів. Ці території також є важливими для збереження інших видів і забезпечують екосистемні послуги для мільйонів людей.

Разом із тим панди залишаються вразливими через зміну клімату та погано сплановані інфраструктурні проєкти, які загрожують їхньому середовищу існування.

Підписуйтесь на наш телеграм канал, та приймайте участь у розіграші нових аксесуарів від Apple та талонів на паливо!